Zawijasy cynamonowo-orzechowe
Kto mnie zna to wie, że z cukiernictwa to ja jestem totalna noga. Pamiętam dzień kiedy moja mama mowiła do mnie "Nie umiesz, bo nie próbujesz, ja próbowałam, aż się nauczyłam. Masz tu przepis na piernika kanadyjskiego, tego się nie da zepsuć...". No i pewnie jak się spodziewacie dało się. Jestem bardzo chaotyczna, nie umiem postępować zgodnie z przepisem, a w pieczeniu to bardzo ważne. Wczoraj stwierdziłam: "No dobrze, spróbuję przynajmniej jakieś ciastka", a że w ostatnim czasie smakowały mi ciastka, które przyniosła mojego męża bratowa, to bazując na przepisie(oczywiście nie obeszło się bez zmian) wyszły mi takie o to zawijasy cynamonowo-orzechowe. Nawet dla takiego "mistrza" jak ja okazały się bardzo łatwe, proste i przyjemne.
Składniki:
- 250 g zimnego masła
- 250g twarożku Philadelphia
- 2,5 łyżeczki cukru
- 170 g mąki pszennej (ja dałam tortową)
- 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie typ 1850)
- 1 jajko
- 1,5 łyżki mleka
- cukier trzcinowy
- 130 g orzechów włoskich
- 70 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- rodzynki (opcjonalnie)
Pyszniaste zawijasy
OdpowiedzUsuń