Gulasz - kurczak i dodatki
19:12
0
Dania główne
,
danie mięsne
,
gulasz drobiowy
,
jedzenie studenckie
,
kurczak
,
sos do ryżu
,
sos pieczarkowy z papryką
,
student gotuje
,
szybki obiad
,
szybki obiad z mięsem
,
szybkie dania
,
szybkie dania mięsne
Cześć!
W ostatnim czasie nieco zaniedbałam bloga, ale postaram się to zmienić.
Chciałabym aby mój blog stał się bardziej popularny - bo o tym marzy każdy bloger, ale wychodzę często z założenia, że mój blog to moja prywatna książka kucharska.
Książki kucharskie często pożyczamy kiedy mamy ciekawe przepisy, tak właśnie ja chcę się z Wami dzielić moimi przepisami.
Dzisiaj zapraszam na gulasz drobiowy wersja dla będących ciągle w biegu.
W między czasie powinniśmy przygotować sobie bulion ( może być z kostki jeżeli nie mamy gotowego), dodajemy 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego. Kiedy bulion będzie gotowy dodajemy do niego całość przygotowaną na patelni. Dusimy ok 20
minut.
W ostatnim czasie nieco zaniedbałam bloga, ale postaram się to zmienić.
Chciałabym aby mój blog stał się bardziej popularny - bo o tym marzy każdy bloger, ale wychodzę często z założenia, że mój blog to moja prywatna książka kucharska.
Książki kucharskie często pożyczamy kiedy mamy ciekawe przepisy, tak właśnie ja chcę się z Wami dzielić moimi przepisami.
Dzisiaj zapraszam na gulasz drobiowy wersja dla będących ciągle w biegu.
Gulasz - kurczak i dodatki
- 2 średnie filety z kurczaka
- 250 gramów pieczarek
- 1 strąk czerwonej papryki
- 1 cebula
- 0,5 litra bulionu drobiowego
- przyprawa do kurczaka Prymat
- por
- sól, pieprz,
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie,
- 3 - 4 kopiaste łyżki gęstejśmietany 18%
- mąka (2 łyżki)
- siekany koperek do posypania przed podaniem
- zioła prowansalskie
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka i
wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie w głębokim rondlu na rozgrzanym
oleju podsmażamy pokrojonego w półksiężyce pora, pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę.
Następnie dodajemy mięso, całość dusimy, przez około 10 min ciągle mieszając. Następnie dorzucamy
pokrojone w plasterki pieczarki. Pod sam koniec dodajemy zsiekany ząbek czosnku, solimy i pieprzymy.
Sos możemy zagęścić mąką (rozmieszaną w śmietanie).
Można i polecam dodać świeży koper, niestety ja dzisiaj nie dałam.
Polecam!
Smacznego!
Ann
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz