Łosoś z porowymi lokami
02:00
0
cytryna
,
Dania główne
,
danie bezmięsne
,
dnie główne
,
łosoś
,
pieprz cytrynowy
,
pory
,
szybko
,
zioła
Moi Drodzy,
Od kilku lat kuchnia to moja mała pasja.
Gotuję głównie bo pozwala mi to zapomnieć o codzienności.
Mam nadzieję, że moje potrawy będą Wam smakować!
Pozdrawiam Was serdecznie.
Ann
Od kilku lat kuchnia to moja mała pasja.
Gotuję głównie bo pozwala mi to zapomnieć o codzienności.
Mam nadzieję, że moje potrawy będą Wam smakować!
Pozdrawiam Was serdecznie.
Ann
Łosoś z porowym lokami
Składniki (porcja dla 2 osób)
- oliwa z oliwek
- 2 średniej wielkości pory (część biała i zielona)
- cytryna
- 2 filety z łososia (mogą być wcześniej mrożone)
- zioła: pietruszka, szczypiorek
- śmietana ( może być jogurt naturalny)
- sól, pieprz, pieprz cytrynowy,
- przyprawa do ryb (opcjonalnie)
Folia aluminiowa.
Wykonanie
Do dzieła! Pory przepołowić wzdłuż i pokroić na cienkie plasterki. Rozgrzać oliwę lub olej na patelni i smażyć pory przez około 6 minut na średnim ogniu, aż zmiękną.. Doprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii wyciąć kwadraty, posmarować oliwą z oliwek lub olejem. W posmarowane miejsce położyć plasterki cytryny, a na wierzch łososia. Przykryć porami, posypać zieleniną i nałożyć śmietanę - 2 łyżki (lub jogurt naturalny). Zawinąć folię na rybie. Nie owijać łososia folią bardzo ciasno, pozostawić wolną przestrzeń wokół niego. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 15 minut. Smacznego! :)
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz