Wiosenne kanapki z pastą jajeczną

Dzisiaj pierwszy dzień wiosny, czyli trzeba jakoś godnie tę wiosnę przywitać. Ja ją dzisiaj przywitałam pysznymi wiosennymi kanapkami chociaż za oknem śnieg. Jak zauważycie poniżej w przepisie i oczywiście na zdjęciu, pojawiły się kiełki rzodkiewki. Kiełki te można śmiało kupić w zwykłych dyskontach, ale również można sobie samemu przygotować. Do tego przyda Wam się kiełkownica - i tu mamy różne rodzaje (wielopoziomowa - od 1 do 3 poziomów lub zwykła jednopoziomowa). Zaletą tej wielopoziomowej jest to, że możemy za jednym razem uprawiać 3 różne rodzaje kiełków. 

A co konkretnie dają nam kiełki rzodkiewki? Zawierają masę mikroelementów, witamin, substancji odżywczych. "Kwas mistyrynowy, który równoważy dobry i zły cholesterol, kwas palmitynowy w mniejszych ilościach pomaga wchłaniać witaminę A i kwas stearynowy mający za zadanie obniżyć cholesterol. Kiełki rzodkiewki to także bogactwo witaminy C, a także witaminy z grupy B." https://www.medonet.pl/zdrowie,kielki-rzodkiewki---wlasciwosci-zdrowotne--przeciwwskazania,artykul,1732568.html


Wiosenne kanapki z pastą jajeczną


 

  • ulubione pieczywo
  • kilka liści rukoli
  • pomidor
  • kiełki rzodkiewki
Pasta jajeczna
  • 4 jajka
  • pęczek szczypiorku (u mnie wyhodowany z cebuli dymki - zdecydowanie polecam!)
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól, 
  • pieprz

Najpierw przygotowujemy pastę jajeczną. Jajka gotujemy na twardo, a kiedy będą już wystudzone, możemy je obrać ze skorupki. Ścieramy na tarce o mniejszych oczkach niż standardowo np. marchewkę do zupy. Szczypiorek drobno siekam, wrzucam do jajek. Dodajemy musztardę, jogurt naturalny, sól, pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. 

Pieczywo smarujemy pastą jajeczną, na to kładziemy plasterek pomidora, listki rukoli, kiełki rzodkiewki. 

Smacznego!
Ann. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger